Isnin, 30 Mac 2009

Pemimpin keluaran madrasatunnabi


Assalamualaikum warahmatullah.

Terlebih dahulu dipanjatkan kesyukuran kehadrat Ilahi yang memberikan nikmat iman dan islam kepada kita selaku umat akhir zaman,Selawat dan salam keatas junjungan besar dan juga Guru segala guru iaitu Nabi Muhammad S.A.W,ahli keluarga serta para sahabat baginda seluruhya.

Kelmarin saya ada membaca sebuah akhbar yang pro-kerajaan yang mana menyatakan bahawa dato seri Mohd Nizar telah melakukan kekacauan didalam majlis yang dianjurkan umno.Disebut lagi mengatakan bahawa Ds Nizar cuba berpolitik didalam masjid yang pada ketika itu terdapat naib peresiden UMNO,Tan Sri Muhiyyidin Yassin serta Dr Zamry yang berlagak sebagai menteri besar Perak juga beberapa pembesar-pembesar UMNO yang lain.Kejadian berlaku pertengahan magrib dan isyak.Mari kita sama-sama membaca kenyataan Ds Nizar terhadap apa yang berlaku:

Hari penamaan calun PRK P059 Bkt Gantang bejalan lancar dengan sedikit huru hara sewaktu saya dan isteri bersama-sama pimpinan PAS lain memasuki pintu pagar dewan perbanadaran Taiping jam 8.45pagi.

Namun sewaktu pergi menunaikan solat maghrib di Masjid Simpang, saya diminta oleh imam Tuan Hj Hisham untuk mengimamkan solat tersebut dan saya bersetuju. Sewaktu masuk kemasjid saya diberitahu Tan Sri Muhyidin Yasin, Timb Presiden UMNO, dato Zambry Kader , calun Ismail Saffian dan ramai lagi pimpinan UMNO pusat dan negeri juga ada bersama. Pimpinan UMNO berada disaf pertama.

Pada rakaat pertama saya telah membaca ayat "wa'tasimu bihablillahi jamiian, walaa tafarraqu.... " dan rakaat kedua surah Al-kaafirun.

Selepas solat saya membaca doa termasuk doa Qunut Nazilah yang turut diaminkan oleh semua ma'mum termasuk pimpinan tinggi UMNO.

UMNO menganjurkan solat hajat dipimpin oleh seorang imam impot, Hj Jama'iy namanya. Habis solat, imam Hj Hashim bangun dan berucap dihadapan dgn menyebut nama pimpinan UMNO Tan Sri Muhyiddin dan Dato' Zambry. Nama saya juga disebut dan diraikan.
Imam telah mengundang saya menyampaikan tazkirah dengan memberi Tafsir ayat Quran yang saya baca pada rakaat pertama solat maghrib sebentar tadi.

Namun beberapa pimpinan UMNO setempat telah protes termasuk penasihat masjid (pakai songkok tinggi) yang menghalang dan mengarah supaya terus adakan majlis baca yaasin, berlaku sedikit komosi (commotion). Saya mengelak bagi memelihara suasana.

Habis baca yaasin saya pergi bersalam dengan Dato Zambry dan dia nampak berang dan menyatakan kepada saya , kenapa menggunakan masjid berpolitik dan tak sepatut saya jadi imam tadi. katanya lagi dengan nada kuat dan marah, "jika mahu jadi imam saya bolih jadi imam, jika nak tafsir saya bolih tafsir". Saya tersenyum dan relaks sahaja dan terus meninggalkan majlis untuk acara lain . Hujan sungguh lebat ketika itu. Semua makmum melihat dan menyaksikan adegan kelakar dan "ajaib" tersebut dan ramai makmum mengiringi saya sewaktu meninggalkan masjid. Sekadar makluman! Doakan PR menang besar di P059 Bkt Gantang.

Apa yang kita lihat kejadian yang berlaku ini adalah perancngan dari Allah dan atas kehendakNya juga hidayah diberikan.Kita berharap agar mereka yang masih berpendirian menganut UMNO/BN supaya kembali kepada cara apa yang telah diajar oleh nabi kita merupakan contoh yang patut diikuti.Tidak sedikitpun rugi kita mencontohi akhlak Rasul dan mengamalkan ajarannya lebih-lebih lagi dalam proses dakwah yang memerlukan kekuatan mental dan fizikal yang ampuh untuk melawan bagi mereka yang cuba hendak bermusuh dengan Islam.

Diharap kepada pembaca sekalian agar berfikiran lebih matang dan terbuka dalam mengadili sesuatu perkara tanpa mengikut hawa nafsu syaitan yang meraja dihati.Eloklah kita membuat perubahan kepada yang lebih baik demi Islam yang kita junjung selama ini.Takbir!!

wassalam

kempen,skill dan dakwah


Bismillahirrahmanirrahim...

Alahmdulillah dipanjatkan kesyukurn kehadrat ilahi kerana dengan limpah dan kurnianya Allah ta'ala masih memberikan ruang dan waktu untuk saya meluangkan masa menulis setelah sekian lama tidak kemaskini blog ini kerana kesibukan menghadapi peperiksaan yang telah berlalu.Namun saya berasa terpanggil untuk memberikan serba sedikit pandangan dan pendapat tentang beberapa isu yang sepatutnya bagi kita sebagai mahasiswa mengambil perhatian dan cuba melontarkan pandangan yang dapat membina jatidiri dan juga berfaedah untuk pembaca lain.

Pilihanraya merupakan salah satu cara kebebasan rakyat untuk memilih pemimpin yang mereka kehendaki,terserahlah kepada bakal pemimpin bagaimana untuk memastikan agar rakyat tertarik atau cenderung dengan potensi dan kelebihan yang ada pada pemimpin tersebuat.Ada dikalangan rakyat yang mahukan pemimpin mereka yang kuat beragama yang mana boleh membentuk dan mengawal rakyat mengikut kehendak alquran dan as-sunah.Adakalanya juga kedapatan rakyat yang hanya memandang terhadap pembangunan yang diimpikan mereka tambahan pula ada yang cuba memberi sogokan kepada rakyat agar dapat memenangi pilihanraya.

Pelbagai kaedah dan cara yang dimainkan bagi mendapat kemenangan dan dengan kemenagan itu akan melaksanakan manifesto yang telah direncanakan.Secara logiknya sebagi manusia yang mempunya nafsu sudah pasti akan memilih kepada janji yang berbentuk material.Akan tetapi terdapat juga yang tidak mementingkan material bahkan sangat mementingkan perlaksanaan undang-undang islam berjalan.Mereka tidaklah termakan dengan janji-janji yang hanya dibibir saja.
Apa yang saya hendak kongsi dengan pembaca sekalian bagimana cara untuk menempa kejayaan didalam pilihan raya.Dalam permainan bolasepak,disetiap pemaian ada posisi masing-masing dan skill yang tersendiri.Sudah pasti ada perbezaan diantara mereka yang berada didalam pasukan tersebut.Dengan strickernya,stopper dan defend mereka ini sangat berperanan bagi memastikan corak permainan mereka berjalan dengan baik dan memperoleh kemenangan dengan cemerlang.Begitu juga dengan pilihanraya yg dilakukan sekarang.Jentera pilihanraya akan bertungkus lumus memainkan peranan mereka bagi memenangkan parti yang dipertandingkan.

Saya ingin datangkan beberapa contoh kaedah kempen yang telah dilakukan untuk meraih minat rakyat untuk mengundi calon.saya ingin sebutkan disini seorang calon daripada pas,Dato' seri Mohd Nizar Jamaluddin telah berjaya melaksanakan beberapa skill yang telah beliau lakukan sebelum menjadi calo diatas tiket pas.Disana saya dapati bahawa beliau ada keistimewaan dan skill yang begitu menarik sehingga rakyat perak yang berbilang bangsa tertarik dengan beliau.Diantara kelebihan yang beliau ada,beliau adalah lulusan kejuruteraan(enggeneering) yang mempunyai kefahaman agama yang hebat.Boleh saya ketegorikan beliau sebagai protaz(propesional ustaz) atas kewibawaan beliau boleh memimpin dengan begitu baik walaupun ada pihak Umno/Bn yang sengaja memburuk-burukkan beliau.Selain itu juga beliau boleh menguasai berbagai bahasa untuk berkomunikasi dan ini adalah kelebihan yang Allah kurniakan kepada beliau.

Berbeza dengan calon yang lain lebih tertumpu kepada pembangunan setempat dan juga pembohongan lebih-lebih lagi terhadap orang kampung yang diperdajalkan oleh pemimpin UMno/BN oleh sebab mereka tidak mengendahkan kehendak Alquran dan as-sunnah itu sendiri.Bukan saya hendak menjatukan mereka,akan tetapi mereka sendiri seolah-olah menyatakan mereka membawa keadilan kepada rakyat padahal itu adalah permainan politik mereka yang telah diracuni oleh pemikiran yahudi yang selama ini tidak akan selesa dengan Agama islam itu sendiri.Jadi mereka cuba mengabui mata masyarakat setempat dan menjanjikan projek yang boleh menarik minat pengundi untuk mengundi mereka.Apa yang hendak saya sebutkan disini adalah kebijaksanaan rakyat telah jelas memilih kepada pembangkang lalu umno/bn cuba bermain tektik kotor bagi meraih undi untuk mendapat mandat dan kuasa.Maka dengan kuasa inilah mereka akan membalas dendam kesumat yang telah lama terpendam dilubuk hati sanubari kotor mereka.

Apa yang kita patut harapkan adalah agama islam pada masa akan datang terjamin dan mempertahankan agama islam merupakan satu jihad yang murni.Kita tidak mahu rakyat yang termakan dengan janji-janji akan menyesal dikemudian hari atas sebab tangan-tangan kotor pemimpin yang menipu,perasuah dan sebagainya.Kita mahukan keadilan yang sejahtera dan setiap lapisan masyarakat akan dapat menikmatinya.
Wallhu'alam